Lief Leiderschap

Marjolein Kral

Oprichter

Tot voor kort dacht ik niet, dat de combinatie Lief en Leiderschap mogelijk was. Laat staan er iets aan te hebben. Inmiddels zie ik dat Lief Leiderschap, als in pure liefde zijn, mensen direct naar hun hart leidt.

In februari 2019 was ik met een groep in Colombia, Santa Marta om precies te zijn. Op een avond was er een meeting met vertegenwoordigers van drie tribes uit de Sierra Nevada de Santa Marta. Op zich al uitzonderlijk dat dat gebeurde. Er was echter ook een oude mamo (mamo’s zijn de spirituele leiders van de tribes) van 80 jaar bij. Deze mamo was de laatste twee jaar niet meer de berg naar beneden geweest, hij was alleen nog aan het mediteren. Hij voelde dat de meeting van belang was en dat hij erbij wilde zijn en dus maakte hij de lange tocht naar beneden. 

Hij zei die avond niet veel, maar hij was zeker aanwezig. Niet aanwezig in de zin van een spreker, overtuigend leiderschap of sterke presence, maar zijn aanwezigheid bestond vooral uit het zijn van pure liefde. Ik zag dat hij met zijn aanwezigheid grote mensen weer even klein en zacht kon maken, maar vooral dat iedereen om hem heen zich direct kon verbinden met het hart. En met zijn twinkelende ogen, voelde ik naast de pure liefde een heerlijke speelsheid. Liefde en speelsheid, wat wil je als mens nog meer? 

Zelf heb ik vaak in kader van leiderschap moeite gehad met mijn eigen liefheid. Lief neigt al gauw tot te lief. En dat zou kunnen betekenen niet effectief, niet kunnen delegeren, geen richting kunnen geven, onzekerheid, kwetsbaar etc. Het gevolg: ik deed erg mijn best om te laten zien dat ik al die kwaliteiten wel had en wees mijn eigen liefheid af.

Ik ben inmiddels daarin veel makkelijker en authentieker geworden, maar ik zie dat ik nog steeds het idee van lief en leiderschap ergens nog afwijs. Kijkend naar deze mamo die iedereen direct naar het hart weet te brengen, dan zie ik daarin een hele waardevolle leiderschapskwaliteit. En ik zou kunnen denken, dat het alleen kan wanneer ik oud en wijs genoeg ben. Maar wat nou als het een kwaliteit is, die je kunt ontwikkelen? Door al je beperkende overtuigingen over je liefheid te laten gaan. En je geen last meer hebt van please en needings gedrag. Gedrag dat vaak als masker van “Ik bedoel het lief, dus wijs mij niet af” gaat en daardoor liefde niet meer puur maakt. Waarom zou je dan niet een excellente lieve leider kunnen zijn?

Close Menu